Διάμεση Κυστίτιδα – Σύνδρομο Επώδυνης Ουροδόχου Κύστης

  Διάμεση Κυστίτιδα – Σύνδρομο Επώδυνης Ουροδόχου Κύστης

διάμεση κυστίτιδα - σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστηςΜε τον όρο διάμεση κυστίτιδα – σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης, ονομάζουμε ένα κλινικό σύνδρομο αγνώστου αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από εμμένουσα συχνουρία (ημέρα και νύχτα), πόνο ή αίσθημα δυσάρεστης πίεσης στην περιοχή της πυέλου και της ουροδόχου κύστης, διάρκειας τουλάχιστον 6 εβδομάδων, ελλείψη λοίμωξης ή άλλων αιτιών. Η διάμεση κυστίτιδα δεν έχει ξεκάθαρη αιτιολογία, με τα διαγνωστικά κριτήρια για το σύνδρομο να παραμένουν ακαθόριστα και την θεραπευτική προσέγγιση και αντιμετώπιση αμφίβολη.

 

Επιδημιολογία και Αίτια

διάμεση κυστίτιδα Η διάμεση κυστίτιδα – σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης εμφανίζεται σε 9πλάσια αναλογία στις γυναίκες από τους άνδρες, με τα συμπτώματα να αρχίζουν να εμφανίζονται μετά την ηλικία των 20 ετών, με τη μέση ηλικία παρουσίασης της να είναι τα 40 έτη, και να χειροτερεύουν λίγο πριν την έμμηνο ρύση ή κατά την εμμηνόπαυση. Οι ξαφνικές ύφεσης και εξάρσεις της νόσου είναι χαρακτηριστικό της. Οι ασθενείς με διάμεση κυστίτιδα είναι πιο πιθανό να έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε γυναικολογική χειρουργική επέμβαση, να έχουν ιστορικό λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ενώ έχουν 10πλάσια πιθανότητα να αναφέρουν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη στην παιδική ηλικία. Επιπλέον, η διάμεση κυστίτιδα σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις όπως τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, την ινομυαλγία κοκ.

Κλινική Εικόνα

σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστηςΟι ασθενείς αναφέρουν πόνο ή βάρος στην πλήρωση της ουροδόχου κύστης που ανακουφίζεται προσωρινά μετά την ούρηση (στραγγουρία), συνεχή επιθυμία για ούρηση (συχνουρία) με μικρές ποσότητες ούρων (πολλακιουρία), και κακή ποιότητα ύπνου λόγω του ότι ξυπνάνε συχνά για να ουρήσουν (νυχτουρία). Τα συμπτώματα ποικίλλουν από περίπτωση σε περίπτωση, ακόμη και στο ίδιο άτομο. Μπορεί να είναι ήπια δυσφορία, πίεση, ευαισθησία ή έντονος πόνος στην ουροδόχο κύστη και στην πυελική περιοχή συχνά μαζί με επιτακτική ούρηση και συχνουρία. Ο πόνος μπορεί να αλλάζει σε ένταση καθώς η κύστη γεμίζει με ούρα ή αδειάζει.
Παρόλο που η συμπτωματολογία προσομοιάζει λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (κυστίτιδα), δεν ανευρίσκεται μικροβιακός παράγοντας στις καλλιέργειες ούρων. Η διάγνωση για την διάμεση κυστίτιδα συνήθως τίθεται από την κυστεοσκόπηση όπου συνυπάρχουν μακροσκοπικές (στικτά αιμορραγικά σημεία – πετέχειες, έλκη) και ιστολογικές αλλοιώσεις χρόνιας φλεγμονής της ουροδόχου κύστης.

Θεραπεία

Θεραπεία διαμεσης κυστιτιδαςΤο σημαντικότερο στοιχείο στη θεραπεία ασθενών με διάμεση κυστίτιδα – σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης είναι η εκπαίδευση και η ψυχολογική υποστήριξη. Οι υποτροπές αντιμετωπίζονται άμα τη εμφανίσει τους, και αυτό επειδή δεν έχει αποδειχθεί ότι η μακροχρόνια θεραπεία προλαμβάνει ή καθυστερεί τις υποτροπές. Ως εκ τούτου, ο σκοπός της θεραπείας είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Δυστυχώς, η διάμεση κυστίτιδα αντιδρά ελάχιστα στη θεραπεία στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αναλγητικά (ενδοκυστικά ή από το στόμα), κορτικοστεροιδή, hydroxyzine, amitriptiline, sodium pentosanpolysulfate, ενδοκυστική έγχυση αλλαντικής τοξίνης (Botox) και dimethylsulfoxide (DMSO), και σε παρουσία έλκους TUR- laser. Επίσης, φαίνεται το άλγος να επιδεινώνεται με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών όπως: πικάντικα, ντομάτες και εσπεριδοειδή, καφεΐνη, αλκοόλ, ανθρακούχα ποτά και μικρή κατανάλωση νερού. Στις σπάνιες περιπτώσεις που η διάμεση κυστίτιδα οδηγεί σε ουλές του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης (και επομένως μείωση της χωρητικότητας της), ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί μεγεθυντική κυστεοπλαστική.

Διάμεση Κυστίτιδα – Σύνδρομο Επώδυνης Ουροδόχου Κύστης
ctfΔιάμεση Κυστίτιδα – Σύνδρομο Επώδυνης Ουροδόχου Κύστης